lørdag den 28. april 2012

Historien om Pocahontas

Mange undre sig nok over hvorfor jeg kalder mig Pocahontas, og endnu flere undre sig sikkert over hvem Pocahontas egentlig var? De fleste tænker nok 'Nåhr, jamen det er sgu da bare hende indianeren der løber gennem skoven og synger 'Vindens farver' fra Disney'. Og ja, det er hende - som de fleste i hvert fald kender hende. Men de færreste ved sikkert at Pocahontas rent faktisk er en virkelig historisk person, og det Disney har lavet, rent faktisk passer.
Jeg tager nu guide-badget på, og giver jer et lille historisk indlæg om, hvem Pocahontas egentlig var og hvad der skete for/med hende (og styr lige jeres gaben, det bliver ikke nødvendigvis kedeligt. I bliver til og med kloge af det!)
  

Pocahontas (eller Matoaka, betyder 'Hun er legende') levede fra 1595 til 1617. Hun blev født ind i en indianerstamme i Virginia (nærmere bestemt Henrico County, eller 'Tsenacommacah', som de kaldte det), og var datter af høvding Powhatan (eller Wahunsenacawh) og en borgerlig indianerkvinde. I hendes barndomsår hjalp hun kvinderne i lejren med at lave mad og passe hjemmet, og selvom hun havde mange halvsøskende, bliver Pocahontas beskrevet som noget særligt for faderen (men hun er ikke prinsesse, i stammen gik arvefølgen fra høvdinge til hans søskende, og deres børn, men aldrig hans egne).

I 1607 blev en hvid kolonist, John Smith, tilfangetaget af et kompagni af indianske krigere, og bragt til Powhatan's stamme, hvor han indtog en politisk rolle, som repræsentant for de hvide kolonister (tror jeg). Dog mødte han først Pocahontas første gang i foråret 1608. Pocahontas indgik dermed et venskab med John Smith og resten af kolonisterne (dog var der ikke romantiske følelser indblandet, sådan som Disney fx fremlægger det), og da Smith blev dømt til døden, ved at få smadret hjerneskallen med køller, redede Pocahontas ham, ved at placere sit eget hoved oven på hans, og dermed forhindre sine fæller i at dræbe Smith (hvorfor Smith skulle dø, er der vis uenighed om, men man mener at det kan have været et stammeritual, hvor Smith ved sin død ville blive genfødt ind i deres stamme). Senere blev Smith dog skudt, og måtte snedes tilbage til England. Herefter troede de fleste at han var død.

Historien nævner kort at Pocahontas indgik et ægteskab med en stammekriger ved navn Kocoum omkring 1612, men der findes ikke megen information omkring dette.
     I sommeren 1609 brød en krig ud mellem Powhatan indianerne og de engelske kolonister, ved James River, og i 1613 lykkedes det kolonisterne at kidnappe Pocahontas. De holde hende som fange og fremsatte et krav om at Powhatan skulle frigive de engelske fanger samt våben og værktøj, de havde beslaglagt. Men selvom kravet blev efterkommet, var englænderne ikke tilfredse, og førte dermed Pocahontas til deres hovedkvarter Henricus, hvor hun fortsat blev holdt som gidsel.
I mellemtiden lærte den daværende minister Alexander Whitaker Pocahontas om kristendommen, og senere blev hun døbt og tog det kristne navn Rebecca (i kristendommen, 'Bogen om genesis' var Rebecca mor til Jacob og Esau og mor til to nationer, hvilket passede meget godt til Pocahontas, som var indianer og levede som kristen englænder).
     I marts 1614 byggede en konfrontation op til voldelig blodsudgydelse, og kolonisterne fik Pocahontas som mægler imellem de to stridende parter. Pocahontas deklarerede her over for sit folk at hun foretrak at bo med englænderne.

Under sit ophold i Henricus, mødte Pocahontas englænderen John Rolfe, som hurtigt forelskede sig i hende. Han havde en tobaksplantage og var i bund og grund et godt og moralsk menneske. Han og Pocahontas blev gift d. 5. april 1614 og levede sammen i 2 år på hans plantage. Deres bryllup var med til at slutte fred mellem indianerne og kolonisterne.
     D. 30. Januar 1615 fødte Pocahontas en søn, Thomas Rolfe.

D. 12. Juni 1616 ankom John Rolfe og Pocahontas/Rebecca, sammen med elleve andre af Pocahontas stammefælle, i Playmouth, England, hvor de rejste videre til London. Deres ankomst blev et symbol på den nu erobrede Nye Verden, eftersom en "vild" nu havde konverteret til kristendommen og blevet engelsk gift.
Pocahontas blev behandlet godt af alle, og mange beundrede hende, selvom de havde misforstået hende  til at være prinsesse, idet hun var en høvdingsdatter (eller kongedatter). Hun mødte adelen og selveste kongehuset, ved et maskebal. Under sit ophold i London erfarede hun også at John Smith stadig var i live, og mødte ham kort, dog uden forbehold for hvad der var hændt hende.
I marts 1617 ville John Rolfe, Pocahontas og deres søn vende hjem til Virginia, men efter kort sejllads på Themsen blev Pocahontas dødeligt syg og døde senere i Johns arme. Hendes sidste ord skulle efter sigende være: "All must die, but tis enough that her child liveth". Hun blev begravet d. 21. marts 1617 i St. George Church, Gravesend under kirken, men da kirken i blev hærget af en brand i 1727 er man ikke længere sikker på hvor hun ligger begravet. Der er dog blevet rejst en mindestatue til ære for hende, ud for kirken.
     Dødsårsagen er endnu ukendt, men teorier går på smallpox, pneumonia, tuberkulose eller sågar forgiftning.

John Rolfe og sønnen Thomas tog tilbage til Virginia, og genenm Thomas kan størstdelen af Virginias ældste familier sporer deres blod tilbage til Pocahontas, datter af Powhatan.

Pocahontas har været en meget indflydelsesrig person på historien. Hendes ansigt pryder nu Henrico, Virginia's flag og segl.- Der fik I lige lidt god gammadauws viden om virkelighedens Pocahontas, og min navnefælle. Håber ikke at det var alt for kedeligt. ;D

Ingen kommentarer:

Send en kommentar